Arbeidsconflict? Mediation!

Arbeidsconflict of verstoorde arbeidsrelatie? Mediation kan de oplossing zijn.

Een arbeidsconflict kan veel stress en spanning met zich meebrengen, zowel voor de werknemer als voor de werkgever. Gelukkig kan mediation in deze situatie een uitkomst bieden.


Wat is mediation?


Mediation is een vorm van conflictoplossing waarbij een neutrale derde partij, de mediator, de betrokken partijen begeleidt bij het vinden van een oplossing voor hun geschil. Anders dan bij een juridische procedure, behouden de partijen bij mediation zelf de regie over het proces en de uitkomst.


Voordelen van mediation tijdens een arbeidsconflict


Mediation heeft verschillende voordelen ten opzichte van andere vormen van conflictoplossing:


  • Snelheid: Mediation is vaak sneller dan een juridische procedure, omdat er geen lange procedures nodig zijn. Bovendien kan er al binnen enkele weken een oplossing gevonden worden.


  • Kostenbesparend: Mediation is over het algemeen goedkoper dan een juridische procedure.


  • Minder stressvol: Bij een juridische procedure zijn er vaak lange en stressvolle momenten waarin de betrokken partijen tegenover elkaar staan. Bij mediation werken de partijen samen aan een oplossing, waardoor er minder stress en spanning is.


  • Behoud van relatie: Bij een arbeidsconflict is het behoud van de relatie tussen werknemer en werkgever vaak belangrijk. Bij mediation wordt er samen naar een oplossing gezocht, waardoor de relatie behouden kan blijven.


  • Vertrouwelijkheid: Mediation is vertrouwelijk. Dit betekent dat de betrokken partijen vrijuit kunnen spreken zonder dat dit naar buiten komt.


Hoe werkt mediation tijdens een arbeidsconflict?


Tijdens een mediationtraject bij een arbeidsconflict zullen de betrokken partijen op zoek gaan naar een oplossing die voor beide partijen acceptabel is. De mediator begeleidt de gesprekken en zorgt ervoor dat alle partijen hun standpunten en belangen kunnen delen. Er wordt gezocht naar gezamenlijke belangen en er wordt gekeken naar mogelijkheden om tot een oplossing te komen die voor alle partijen acceptabel is.


Conclusie


Een arbeidsconflict kan een lastige en stressvolle situatie zijn voor zowel werknemer als werkgever. Mediation biedt een snelle, kostenbesparende en minder stressvolle oplossing waarbij de betrokken partijen zelf de regie behouden. Bovendien kan mediation helpen om de relatie tussen werknemer en werkgever te behouden.


Twijfel je of mediation geschikt is voor jouw situatie? Neem dan gerust contact op voor meer informatie of een vrijblijvend kennismakingsgesprek.




Vraag? Neem contact op

4 februari 2021
Vaststellingsovereenkomst controleren? Gebruik deze checklist! - Voorbeeld
door Priscillagroenveld 5 augustus 2020
Verbeterplan Voorbeeld - Formulier Verbetertraject
door Priscillagroenveld 25 mei 2020
Vijf veelgemaakte fouten tijdens een reorganisatie.
door duda-wsm 12 mei 2020
5 Tips voor een vaststellingsovereenkomst.
door duda-wsm 22 april 2020
De Hoge Raad heeft in de zogenoemde Kolom-beschikking bepaald dat een werknemer in geval van urenvermindering onder omstandigheden recht kan hebben op een gedeeltelijke transitievergoeding. De Hoge Raad beantwoordt nu de vraag of dit recht op een pro-rata transitievergoeding ook bestaat in geval van herplaatsing. Wanneer de arbeidstijd van een werknemer ‘door omstandigheden gedwongen’ substantieel en structureel wordt verminderd, dan heeft de werknemer recht op een gedeeltelijke transitievergoeding. Substantieel betekent in deze context dat de werknemer ten minste 20% minder gaat werken. Structureel houdt in dat de vermindering in werkuren naar verwachting blijvend zal zijn. De wijze waarop de urenvermindering wordt vormgegeven is hierbij niet van belang. De werknemer heeft dus aanspraak op een gedeeltelijke transitievergoeding ongeacht of het gaat om een gedeeltelijke beëindiging van de arbeidsovereenkomst, een algehele beëindiging gevolgd door een nieuwe, aangepaste arbeidsovereenkomst of een aanpassing van de huidige arbeidsovereenkomst. Wanneer heeft een werknemer recht op een gedeeltelijke transitievergoeding? Concreet geldt dus dat een werknemer recht heeft op een gedeeltelijke transitievergoeding wanneer de urenvermindering: plaatsvindt omdat omstandigheden daartoe dwingen; substantieel is (de arbeidstijd wordt minimaal met 20% verminderd); en structureel is (de vermindering zal naar redelijke verwachting blijvend zijn). Als voorbeelden van omstandigheden die recht geven op een gedeeltelijke transitievergoeding noemt de Hoge Raad het gedeeltelijk vervallen van de arbeidsplaats van de werknemer wegens bedrijfseconomische omstandigheden en blijvende gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid van de werknemer. Heeft een werknemer recht op een gedeeltelijke transitievergoeding in geval van herplaatsing in een andere (lager betaalde) functie? Nee. In een recente uitspraak heeft de Hoge Raad bevestigd dat in het geval van herplaatsing geen recht bestaat op een gedeeltelijke transitievergoeding. Herplaatsing is volgens de Hoge Raad namelijk niet op één lijn te stellen met gedeeltelijke beëindiging van een arbeidsovereenkomst zoals aan de orde was in voornoemde Kolom-beschikking. In dat geval werd de arbeidsovereenkomst door vermindering van de arbeidsduur in feite gedeeltelijk beëindigd. Bij herplaatsing in een andere functie is hier geen sprake van. Wordt het salaris van een werknemer door de herplaatsing ten minste 20% lager, maar wordt de arbeidsduur niet 20% minder, dan bestaat evenmin aanspraak op een (gedeeltelijke) transitievergoeding. In dat geval is namelijk ook geen sprake van een substantiële vermindering van de arbeidsduur zoals bedoeld in de Kolom-beschikking. Tip: Wanneer je als werkgever voornemens bent de arbeidsovereenkomst/arbeidsuren van een werknemer aan te passen, ga dan eerst na of er een recht op een gedeeltelijke transitievergoeding zal ontstaan. Vragen? Neem contact op via Groenveld@labourlegal.nl of 06-49229167.
door duda-wsm 20 april 2020
Below you can find short overview of the most commonly asked questions and answers about redundancy in the Netherlands.
door duda-wsm 10 april 2020
Bij de beoordeling van de re-integratie-inspanningen van de werkgever, zal UWV rekening houden met de omstandigheden die door de Corona-crisis zijn ontstaan.
Show More